Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the acf domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/u101083808/domains/gxo-global.ro/public_html/subdomains/bancherul/wp-includes/functions.php on line 6121
Nicio surpriza de la BNR: Dobanda a scazut la 2% iar rezervele minime obligatorii raman neschimbate, cum se astepta toata lumea. Ce va raspunde Isarescu la intrebarea daca aceasta este ultima scadere de dobanda? – Bancherul

Nicio surpriza de la BNR: Dobanda a scazut la 2% iar rezervele minime obligatorii raman neschimbate, cum se astepta toata lumea. Ce va raspunde Isarescu la intrebarea daca aceasta este ultima scadere de dobanda?

Autor:

Bancherul.ro
2015-03-31 12:49

BNR a facut astazi exact ceea ce ar fi facut toti economistii bancilor, inclusiv cei ai FMI: a scazut dobanda de referinta cu un sfert de punct, la 2%, nivel care in opinia acelorasi analisti bancari ar putea fi pragul de jos pentru rata de politica monetara, care in ianuarie 2009 era de 10,25%.

Sa fie asa? Sa vedem ce va raspunde astazi la aceasta intrebare guvernatorul Isarescu, in cadrul briefingului de la banca centrala.

Rata anuala a inflatiei a fost in februarie de 0,4%, substantial mai mica decat tinta BNR de 2,5% si mult mai jos chiar si fata de intervalul de variatie de 1 punct procentual, adica 1,5%.

Insa o intrebare si mai grea la care trebuie sa raspunda Isarescu este cum stimulam creditarea, aflata in continuare pe teritoriu negativ din 2013, in ciuda dobanzilor reduse la credite, dobanzi care chiar au inceput sa creasca in ultimele luni sau stagneaza.

Revigorarea creditarii este considerata o provocare pentru Romania si de catre FMI, in ultimul raport de tara publicat vineri. Fondul recomanda adoptarea rapida a legii privind emiterea de obligatiuni ipotecare (covered bonds), care ar putea asigura bancilor surse de finantare in lei pe termen lung, precum si stimularea schemelor de garantare a creditelor pentru IMM-uri.

Economistii bancilor se asteapta ca BNR sa mentina dobanda de 2% neschimbata de-a lungul acestui an, dar si in 2016, an in care am putea asista chiar la inceputul unui ciclu de intarire a politicii monetare, odata cu majorarea inflatiei si accelerarea cresterii economice.

BNR a mai decis astazi sa ingusteze in continuare diferenta dintre facilitatile de credit (Lombard) si de depozit, pana la 1,75%, astfel ca bancile vor putea obtine credite de urgenta cu o dobanda de 3,75% (facilitate care oricum este accesata foarte rar, doar in cazurile de criza), in timp ce pentru banii in exces tinuti la BNR, bancile primesc doar 0,25% pe an.

BNR a decis sa mentina neschimbate si nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) la 10% pentru pasivele in lei si 14% la cele in valuta, in conditiile in care piata abunda de lichiditate.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

Clientii OTP Bank vor fi preluati de Banca Transilvania, din 28 februarie 2025

AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii

Postasii au POS-uri pentru plata cu cardul a facturilor sau taxelor

PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii

BT Pay si BT Go raman singurele aplicatii ale Bancii Transilvania

BT Pay pentru persoanele fizice si BT Go pentru firme si alte persoane juridice vor ramane singurele aplicatii ale Bancii Transilvania, care vor inlocui NeoBT si BT24, conform unei informatii... detalii

CEC Bank imprumuta inca 300 milioane euro prin emiterea de obligatiuni

CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaÈ›iuni în valoare de 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune de Titluri Eligibile Senior NepreferenÈ›iale, destinate încadrării ca... detalii