acf
domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init
action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/u101083808/domains/gxo-global.ro/public_html/subdomains/bancherul/wp-includes/functions.php on line 6121Băncile poloneze s-ar putea confrunta cu costuri de peste 5,9 miliarde de dolari, în urma conversiei în zloți a creditelor în valută la cursul din data acordarii, conform unui proiect de lege care ar urma să fie trimis Parlamentului de către președintele Andrzej Duda după alegerile generale din octombrie, a anunțat luni publicația Dziennik Gazeta Prawna, citând surse anonime, transmite Reuters, preluata de Agerpres.
Legea prevede ca persoanele cu credite ipotecare în valută să-și poată converti împrumuturile în zloți, la cursul de schimb de la data semnării contractului.
În perspectiva alegerilor generale din octombrie, politicienii încearcă să-i ajute pe polonezii care au credite ipotecare în valută. Propunerile lor prevăd ca 90% din costurile convertirii împrumuturilor să fie suportate de bănci. Proiectul a fost respins de Camera Superioară a Parlamentului de la Varșovia.
Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare în franci elvețieni, contractate înainte de criza financiară, când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul. În prezent, o parte dintre aceștia au probleme la rambursare, în urma deciziei Băncii Naționale a Elveției, din 15 ianuarie, de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc, fapt ce a condus la o depreciere cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul.
Din 2007, zlotul s-a depreciat cu 95%, astfel încât locuințele polonezilor sunt evaluate mult sub nivelul prețurilor de pe piață în zloți.
Și guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Marek Belka, a avertizat recent creditorii că trebuie să se pregătească pentru conversia în zloți a creditelor ipotecare în franci elvețieni.
“Băncile trebuie să știe că presiunile pentru conversie vor exista tot timpul și vor crește, astfel că trebuie să se pregătească din punct de vedere al capitalului prin neplata dividendelor și acoperirea costurilor”, a declarat Marek Belka.
Și în România, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunțat recent că proiectul de lege privind conversia în lei a creditelor în valută va fi modificat, în sensul că limita de venit, dar și cea privind valoarea creditului vor fi eliminate, astfel că toți cei care au contractat credite în valută vor putea apela la conversia în lei, dacă îndeplinesc celelalte cerințe prevăzute în proiect.
În Ungaria, la finele anului trecut, Guvernul condus de Viktor Orban a ordonat conversia în forinți a creditelor ipotecari în valută, o decizie care i-a ajutat pe debitori dar a afectat băncile.
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii
BT Pay pentru persoanele fizice si BT Go pentru firme si alte persoane juridice vor ramane singurele aplicatii ale Bancii Transilvania, care vor inlocui NeoBT si BT24, conform unei informatii... detalii
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaÈ›iuni în valoare de 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune de Titluri Eligibile Senior NepreferenÈ›iale, destinate încadrării ca... detalii