Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the acf domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/u101083808/domains/gxo-global.ro/public_html/subdomains/bancherul/wp-includes/functions.php on line 6121
ROBOR, dobanda de referinta pentru creditele in lei, a scazut la 1%. Este acesta pragul minim setat de BNR iar in 2016 va creste din nou? – Bancherul

ROBOR, dobanda de referinta pentru creditele in lei, a scazut la 1%. Este acesta pragul minim setat de BNR iar in 2016 va creste din nou?

Autor:

Bancherul.ro
2015-12-30 23:53

Indicele de dobanda ROBOR la 3 luni, in functie de care se stabilesc dobanzile la creditele in lei, a ajuns la doar 1% la finalul lui 2015, cu o jumatate de punct sub nivelul din septembrie si cu aproape doua puncte fata de finalul anului trecut.

Asta inseamna ca in primele trei luni ale anului viitor romanii care au credite in lei cu dobanda variabila (ROBOR 3 luni plus marja fixa a bancii) vor plati rate mai mici decat in acest an.

Intrebarea este daca dobanzile la lei vor scadea in continuare si anul viitor sau acest nivel de 1% este pragul minim setat de BNR, care controleaza nivelul dobanzilor interbancare, prin politica sa de management al lichiditatilor.

BNR a adoptat politica de management al lichiditatilor de pe piata interbancara pentru a conduce treptat dobanzile aplicate de banci la niveluri mai mici decat dobanda de politica monetara, mentinuta la 1,75% din mai 2015, cand inflatia era 1,2%, cu toate ca aceasta a scazut substantial intre timp, ca urmare a reducerii TVA-ului la alimente, pana la -1,14% in noiembrie 2015.

In grafic se vede ca incepand din martie 2013 dobanda pietei interbancare ROBOR a scazut sub nivelul ratei de politica monetara, cu diferente chiar si de peste doua puncte, dar care s-au atenuat la doar un sfert de punct in septembrie 2015. De atunci insa, ROBOR la 3 luni a scazut de la 1,5% la 1,02% in prezent, in timp ce dobanda de politica monetara nu s-a schimbat.

Inflatia va scadea si mai mult anul viitor, intrucat din 1 ianuarie 2016, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal, va fi redusa si cota de TVA la nivel generalizat, pentru toate bunurile si serviciile, de la 24% la 20%, astfel ca BNR estimeaza ca preturile sa ajunga la -3% in martie 2016.

Ulterior insa, inflatia ar urma sa revina la 0 inca din iunie 2016 si sa creasca la 1% in septembrie 2016, pentru ca in martie 2017 sa ajunga in intervalul tintit de BNR, respectiv 2,5%, cu o marja de un punct in plus sau in minus.

In aceste conditii, se pun doua intrebari:

1. Va mentine BNR rata de politica monetara la acelasi nivel de 1,75% si in prima parte din 2016, cu toate ca inflatia va depasi, probabil, -3% pe an?

Exista aceasta posibilitate, intrucat guvernatorul BNR a sugerat ca banca centrala prefera miscari mai rare ale dobanzii, pentru asigurarea unei stabilitati. Cu alte cuvinte, se prefera mentinerea dobanzii la un nivelul din prezent, chiar daca s-ar impune o scadere a acesteia, intrucat aceasta va trebui in scurt timp majorata din nou, odata cu revenirea rapida a inflatiei.

2. Este spatiu pentru scaderea dobanzilor ROBOR sub nivelul de 1% pe an, la cat au ajuns in prezent? Aceasta este o probabilitate redusa, intrucat este de asteptat ca dobanzile sa creasca iar, poate chiar din 2016, odata cu revenirea inflatiei spre tinta BNR, de 2,5%.

De exemplu, economistii Bancii Transilvania estimeaza ca BNR va majora dobanda la 2,5% pana la sfarsitul lui 2016, ceea ce inseamna ca si dobanda ROBOR va urma o tendinta de urcare. O si mai mare scadere a ROBOR, sub nivelul de 1%, ar majora, astfel, riscul de credit al celor care au imprumuturi in moneda nationala.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Opinie

Creditare iresponsabila promovata de un broker

„Stiai ca poti sa iei un card de credit chiar daca ai gradul de indatorare depasit? Te ajutam cu un card de credit chiar daca banca ti-a spus ca ai... detalii

Inflatia este si consecinta cresterii salariilor

Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guveatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024.Seceta puteica, oferta insuficienta de produse alimentare si... detalii

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale.Mai exact, ING... detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati.Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay.Platile instant (care se fac in... detalii