Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the acf domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/u101083808/domains/gxo-global.ro/public_html/subdomains/bancherul/wp-includes/functions.php on line 6121
Un nou regulament de creditare al BNR face ordine si pe piata IFN-urilor care acorda imprumuturi online cu reclame agresive – Bancherul

Un nou regulament de creditare al BNR face ordine si pe piata IFN-urilor care acorda imprumuturi online cu reclame agresive

Autor:

Bancherul.ro
2016-09-29 23:06

Institutiile Financiare Nebancare (IFN-uri), care in ultima perioada s-au lansat intr-o campanie agresiva de acordare de credite online, unele ademenindu-si clientii chiar si cu imprumuturi fara dobanda, vor fi obligate de Banca Nationala a Romaniei, printr-un nou regulament, sa practice conditii de creditare la fel ca bancile, mai ales in privinta verificarii riscurilor clientilor, inclusiv la Biroul de Credit.

In Monitorul Oficial nr. 755 din 28 septembrie 2016 a fost publicat Regulamentul Băncii Naționale a României nr. 5/2016 pentru modificarea și completarea Regulamentului Băncii Naționale a României nr. 17/2012 privind unele condiții de creditare. (vezi aici regulamentul BNR)

Conform precizarilor facute de BNR, noul regulament urmăreşte crearea unui regim similar celui impus creditelor imobiliare rezidenţiale și pentru creditele de consum.

De asemenea, cerintele referitoare la evaluarea bonitatii clientilor valabile in prezent pentru banci se vor aplica si in cazul IFN-urilor inscrise in Registrul general. (vezi aici precizarile BNR)

De exemplu, noul regulament prevede la articolul 11 (3) ca “împrumutătorii păstrează o evidență cu istoricul veniturilor care au stat la baza aprobării creditului și cu măsurile întreprinse pentru verificarea acestora pentru fiecare client, pe care o fac disponibilă imediat la cererea Direcției supraveghere din Banca Națională a României.”

Articolul 11 (4) din regulament mai prevede urmatoarele:

(1) “La evaluarea capacității de rambursare a clienților, împrumutătorii iau în considerare nivelul veniturilor existent la momentul formulării solicitării creditului, istoricul acestora și evoluția lor în timp, nivelul/situația cheltuielilor clienților, precum și alte aspecte financiare și economice considerate necesare, suficiente și proporționale în acest scop.

(2) La evaluarea capacității de rambursare a clientului, împrumutătorii iau în considerare predominant capacitatea acestuia de a genera venituri necesare rambursării creditului și doar ca element secundar faptul că valoarea garanției depășește valoarea creditului sau perspectiva de creștere a valorii bunului imobil rezidențial în situația în care creditul este acordat în scopul construirii sau renovării respectivului bun imobil rezidențial.

(3) Împrumutătorii obțin informațiile prevăzute la alin. (1) de la clienți și din alte surse interne sau externe relevante, inclusiv, după caz, prin consultarea bazei de date a unui sistem de evidență de tipul birourilor de credit și de la intermediarii de credit implicați în activitățile preliminare încheierii contractelor de credit.

(4) Împrumutătorii iau măsuri rezonabile pentru verificarea informațiilor obținute, inclusiv prin consultarea unor surse independente, dacă este cazul.

Cum sunt afectate IFN-urile

Noul regulament BNR determina Provident, cel mai important IFN din Romania care acorda credite de valori mici, sa infiinteze un departament de “underwriting”, care va avea rolul de a verifica documentele clientilor culese de catre agentii firmei care acorda creditele.

Aceasta masura va spori gradul se siguranta in acordarea creditelor, dar in acelasi timp va permite Provident sa acorde imprumuturile mai rapid decat in prezent, spune Vlad Sandru, directorul de comunicare al companiei britanice.

El apreciza ca noul regulament al BNR va avea un impact mai mare asupra altor IFN-uri mai mici care acorda imprumuturi, inclusiv cele online, care in prezent nu respecta prevederile nou introduse cu privire la conditiile de creditare si nici nu-i verifica pe clienti la Biroul de Credit.

Provident a devenit membra a Biroului de Credit din 2014, din dorinta de a putea acorda credite mai mari clientilor cu istoric bun de plata, dar si pentru a-i evita pe cei cu intarzieri mari la rambusarea imprumuturilor.

“Imprumutătorii asigură conformarea la dispoziţiile prezentului regulament în termen de cel mult 90 de zile de la data publicării acestuia în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se mai arata in regulamentul BNR.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: IFN

Simplu Credit refuza colaborarea cu CSALB si nu vrea sa-mi scada dobanda. Ce pot sa fac?

„Buna ziua, VÄ‚ ROG MULT SÄ‚ MÄ‚ AJUTAÈšI. Am încercat o soluÈ›ie cu cu cei de la CSALB È™i ACEST MARE IFN, MARE IN ȘMECHERII AU REFUZAT COLABORAREA CU EI,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii