Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the acf domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/u101083808/domains/gxo-global.ro/public_html/subdomains/bancherul/wp-includes/functions.php on line 6121
Piraeus Bank a fost vanduta fondului de investitii J.C. Flowers – Bancherul

Piraeus Bank a fost vanduta fondului de investitii J.C. Flowers

Autor:

Bancherul.ro
2017-12-21 22:51

Piraeus Bank Romania a fost vanduta fondului de investitii J.C. Flowers, tranzactia urmand a fi incheiata in prima jumatate a anului viitor, a anuntat banca-mama din Grecia, intr-un comunicat.

Banca greceasca nu precizeaza valoarea tranzactiei, ci doar dimensiunea subsidiarei romanesti, la finalul lunii septembrie: active totale de 1,5 miliarde euro, 150.000 de clienti, 99 de unitati, 1.300 de angajati, conform comunicatului.

Vanzarea subsidiarei din Romania face parte din planul de restructurare a grupului Piraeus convenit cu autoritatile europene, dupa salvarea Greciei de la faliment in urma puternicei crize care a cuprins tara in 2015 si care a afectat puternic bancile, acestea ajungand in prezent la o rata de neperformanta de peste 45% din totalul creditelor.

Astfel ca toate cele trei dintre cele patru mari banci grecesti, Piraeus Bank, National Bank of Greece (NBG) si Eurobank EFG, au fost nevoite sa-si vanda subsidiarele din strainatate.

Toate cele trei banci grecesti din Romania au fost vandute in acest an: Banca Romaneasca, detinuta de NBG, a fost preluata de OTP Bank, Bancpost, detinuta de Eurobank, a fost cumparata de Banca Transilvania iar acum Piraeus Bank a fost vanduta fondului de investitii J.C. Flowers.

Cele trei banci grecesti scoase la vanzare au impreuna active in valoare de 24,6 miliarde lei, reprezentand 6,25% din totalul activelor sistemului bancar.

Cele trei banci grecesti mai detin impreuna un volum de credite in franci (CHF) in valoare de 2,6 miliade lei, reprezentand 20% din totalul creditelor nete, in valoare de 13,1 miliarde lei. Cele mai multe le are Banca Romaneasca, peste 1 miliard de lei, iar cele mai putine Piraeus Bank, cu 605 milioane lei, fata de 953 milioane lei la Bancpost, conform datelor de la finalul anului 2015.

Dintre cele trei, doar Bancpost a lansat, in septembrie 2015, o oferta de conversie in lei a creditelor in CHF, cu o reducere a ratelor la credite cu 20% pe o perioada de trei ani, dar fara o diminuare a valorii creditelor (discount), asa cum au procedat Banca Transilvania pentru clientii Volksbank, iar ulterior OTP Bank si Raiffeisen Bank.

Creditele in CHF au devenit una dintre principalele probleme cu care s-au confruntat cele trei banci grecesti dupa izbucnirea crizei de la finalul lui 2008. (vezi aici detalii)

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

Clientii OTP Bank vor fi preluati de Banca Transilvania, din 28 februarie 2025

AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii

Postasii au POS-uri pentru plata cu cardul a facturilor sau taxelor

PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii

BT Pay si BT Go raman singurele aplicatii ale Bancii Transilvania

BT Pay pentru persoanele fizice si BT Go pentru firme si alte persoane juridice vor ramane singurele aplicatii ale Bancii Transilvania, care vor inlocui NeoBT si BT24, conform unei informatii... detalii

CEC Bank imprumuta inca 300 milioane euro prin emiterea de obligatiuni

CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaÈ›iuni în valoare de 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune de Titluri Eligibile Senior NepreferenÈ›iale, destinate încadrării ca... detalii