Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the acf domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/u101083808/domains/gxo-global.ro/public_html/subdomains/bancherul/wp-includes/functions.php on line 6121
Numarul bancilor sistemice din Romania a scazut de la 11 la 9 – Bancherul

Numarul bancilor sistemice din Romania a scazut de la 11 la 9

Autor:

Bancherul.ro
2017-12-26 23:25

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut numarul bancilor sistemice de la 11 la 9: Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania (BT), BRD-Groupe Societe Generale (BRD), Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, CEC Bank, Bancpost, Alpha Bank si Garanti Bank.

Pana acum, in grupul bancilor sistemice au figurat si OTP Bank si Piraeus Bank, dar care nu au mai fost incluse in evaluarea efectuata de BNR privind identificarea institutiilor de importanta sistemica, evaluare efectuata cu scopul de a impune respectivelor banci cerinte suplimentare de capital de 1% din expunerile la risc, cu rol preventiv, pentru asigurarea unei soliditati mai mari a sistemului bancar in cazul unei crize.

Eliminarea OTP Bank din grupul bancilor sistemice este ciudata, intrucat banca maghiara a devenit mai mare in acest an, dupa preluarea bancii grecesti Banca Romaneasca.

In cazul Piraeus Bank, aceasta tocmai a fost cumparata de fondul de investitii american J.C. Flowers, astfel ca este greu de anticipat soarta acestei banci in urmatoarea perioada.

Ordinul BNR nr. 12 din 7.dec.2017

Monitorul Oficial, Partea I 1009 20.dec.2017
Intrare în vigoare la 20.dec.2017

Ordinul nr. 12/2017 privind amortizorul aferent instituţiilor de credit autorizate în România şi identificate de Banca Naţională a României ca fiind alte instituţii de importanţă sistemică (O-SII)

Având în vedere dispoziţiile art. 4 alin. (1), art. 101 şi ale art. 1261 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 255-296 din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 5/2013 privind cerinţe prudenţiale pentru instituţiile de credit, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi Recomandarea Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială nr. R/5/2017 privind amortizorul de capital pentru alte instituţii de importanţă sistemică din România,

în temeiul dispoziţiilor art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, precum şi ale art. 420 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare,

Banca Naţională a României emite următorul ordin:

Art. 1. – Instituţiile de credit autorizate în România şi identificate de Banca Naţională a României, în temeiul art. 267 alin. (1) din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 5/2013 privind cerinţe prudenţiale pentru instituţiile de credit, cu modificările şi completările ulterioare, şi în conformitate cu evaluarea efectuată pe baza datelor aferente trimestrului I 2017, ca fiind “alte instituţii de importanţă sistemică” (O-SII) sunt următoarele: Banca Comercială Română – S.A., BRD – Groupe Societe Generale – S.A., UniCredit Bank – S.A., Raiffeisen Bank – S.A., Banca Transilvania – S.A., Alpha Bank România – S.A., Garanti Bank – S.A., CEC Bank – S.A. şi Bancpost – S.A.

Art. 2. – Începând cu 1 ianuarie 2018, Banca Comercială Română – S.A., BRD – Groupe Societe Generale – S.A., UniCredit Bank – S.A., Raiffeisen Bank – S.A. şi Banca Transilvania – S.A. menţin, la nivel consolidat, un amortizor O-SII de 1% din valoarea totală a expunerii la risc, calculată în conformitate cu art. 92 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului şi al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerinţele prudenţiale pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii şi de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012, pe baza situaţiei consolidate întocmite în scop prudenţial de respectivele instituţii de credit în conformitate cu prevederile art. 311 din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 5/2013, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 3. – Începând cu 1 ianuarie 2018, Alpha Bank România – S.A., CEC Bank – S.A., Bancpost – S.A. şi Garanti Bank – S.A. menţin, la nivel individual, un amortizor O-SII de 1% din valoarea totală a expunerii la risc, calculată în conformitate cu art. 92 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

Art. 4. – Începând cu 1 ianuarie 2018, Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 1/2017 privind amortizorul aferent instituţiilor de credit autorizate în România şi identificate de Banca Naţională a României ca fiind alte instituţii de importanţă sistemică (O-SII), publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 130 din 20 februarie 2017, se abrogă.

Art. 5. – Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,

Mugur Constantin Isărescu
Bucureşti, 7 decembrie 2017.
Nr. 12.

Comentarii

Ioana

Stai ca nu mai inteleg...

Cum naiba vine asta? Se spune in articol ca urmareste sa faca noi achizitii "pentru a-si mari cota de piata, a utiliza lichiditatea excedentara de care dispune...." In acelasi timp se imprumuta de laManda cu 2 mil de Eur... Poate cineva sa ma lamureasca?

Vasile Coman

lichiditate si capital

Ioana, Lichiditatea excedentara nu poate fi utilizata pentru majorarea de capital, ci doar pentru activitatea bancara, precum acordarea de credite. Capitalul se poate majora fie prin aportul actionarilor, fie prin reinvestirea profitului sau imprumuturi (capital de rang 2). De aceea Patria Bank, fiind intr-o perioada de restructurare si revigorare a activitatii, a avut nevoie de o majorare de capital mai rapida, de la Horia Manda, urmand ca ulterior capitalul sa fie consolidat si prin aportul actionarilor.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

Clientii OTP Bank vor fi preluati de Banca Transilvania, din 28 februarie 2025

AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii

Postasii au POS-uri pentru plata cu cardul a facturilor sau taxelor

PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii

BT Pay si BT Go raman singurele aplicatii ale Bancii Transilvania

BT Pay pentru persoanele fizice si BT Go pentru firme si alte persoane juridice vor ramane singurele aplicatii ale Bancii Transilvania, care vor inlocui NeoBT si BT24, conform unei informatii... detalii

CEC Bank imprumuta inca 300 milioane euro prin emiterea de obligatiuni

CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaÈ›iuni în valoare de 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune de Titluri Eligibile Senior NepreferenÈ›iale, destinate încadrării ca... detalii