Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the acf domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/u101083808/domains/gxo-global.ro/public_html/subdomains/bancherul/wp-includes/functions.php on line 6121
Crestere de 1,2% a productiei industriale in octombrie 2020, sperante pentru o revenire mai accentuata – Bancherul

Crestere de 1,2% a productiei industriale in octombrie 2020, sperante pentru o revenire mai accentuata

Autor:

Dan Palangean
2020-12-16 10:27

România a consemnat în luna octombrie prima creștere din 2020 a producției industriale față de aceeași lună din anul precedent (+1,2%, date ajustate cu sezonalitatea și numărul de zile lucrătoare, pentru asigurarea comparabilității), conform comunicatului INS.

Valoarea brută față de aceeași lună a anului precedent a rămas încă ușor negativă (-1,3%), dar trendul pozitiv față de luna anterioară este cert, atât în expresie brută (+3,2%), cât și ajustată la sezonalitate (+2,1%). 

Astfel, au apărut speranțe pentru o revenire mai accentuată, deși rezultatul cumulat după primele zece luni a fost de -11% în serie brută și -11,5% după zile lucrătoare și sezonalitate.

Situație care a determinat o influență pe evoluția PIB undeva la peste două puncte procentuale în minus. Datele cu referința statistică în performanța anului 2015 sunt ceva mai edificatoare.

Performanța ajustată din octombrie s-a apropiat la ceva mai mult de un punct procentual de nivelul atins în luna ianuarie, înainte de pandemie.

De reținut, vom mai avea de recuperat pe lângă declinul apărut în criza indusă de Covid19 și scăderea din partea a doua a anului 2019, produsă fără legătură cu pandemia.

Altminteri, trebuie subliniată creșterea semnificativă a productivității muncii în industrie față de aceeași lună a anului trecut (date disponibile +6,2% în septembrie, după +3% pe august), cu efect asupra diminuării decalajului pe anul în curs la -7,2% medie lunară.

 

[1]

În structura producției, industria prelucrătoare a dat tonul general (+1,6% în octombrie dar -12,4% pe seria ajustată, după zece luni), industria extractivă a avut rezultate „în linie” (-9% în octombrie și -10% cumulat la 10 luni) iar industria energetică își revine cel mai rapid (+0,7% pe septembrie și -4,9% cumulat pe 9 luni).

Astfel, perspectiva rămîne discutabilă din punct de vedere al refacerii rapide, în formă de V, a valorii adăugate brute din economie.

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut în octombrie 2020 cu 1,6% față de luna anterioară și cu 0,1% față de aceeași lună a anului precedent.

Totuși, situația consemnată după primele zece luni ale anului (-8,6%) rămâne încă departe de necesitățile de revenire economică rapidă.

Singurul sector unde s-a reușit refacerea nivelului de anul trecut este cel al bunurilor de folosință îndelungată (+2,1%).

Pe segmentul de bunuri de capital am ajuns doar la -10,9%, la bunuri intermediare suntem la -4,4% iar la bunuri de uz curent la -2,6%.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analize economice

România, „lanterna roșie” a cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare în UE

România a înregistrat È™i în anul 2023 cea mai scăzută pondere în PIB a cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare din UE, potrivit datelor comunicate de Eurostat.Cu un procentaj de 0,52%, în condiÈ›iile... detalii

Deficitul contului curent, peste 24 miliarde euro după primele zece luni

Contul curent al balanÈ›ei de plăți a înregistrat pe primele zece luni din 2024 un deficit de 24,21 miliarde euro, cu 31% mai mare față de aceeaÈ™i perioadă a anului... detalii

Deficit comercial record în octombrie 2024

Exporturile României au fost în octombrie 2024 de 8,45 miliarde euro (+0,5% față de aceeaÈ™i lună a anului anterior), în timp ce importurile au urcat la valoarea de 12,17 miliarde... detalii

Productivitatea în comerț, peste cea din industrie

Productivitatea muncii în comerÈ› s-a situat peste productivitatea muncii în industrie anul trecut, potrivit datelor publicate de INS.Raportarea valorii adăugate brute obÈ›inute pe tipuri principale de activități la numărul de... detalii