Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the acf domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/u101083808/domains/gxo-global.ro/public_html/subdomains/bancherul/wp-includes/functions.php on line 6121
Accesul la finantare afecteaza in cea mai mica masura firmele, arata un sondaj BNR – Bancherul

Accesul la finantare afecteaza in cea mai mica masura firmele, arata un sondaj BNR

Autor:

Bancherul.ro
2021-12-16 19:00

Accesul la finanțare și aspectele legate de procesul de insolvență afectează în cea mai mică măsură firmele, se arata in ultimul sondaj periodic realizat printre firme de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

“Cele mai presante probleme identificate de companii în această rundă a sondajului sunt costurile de producție, cheltuielile cu personalul, disponibilitatea forței de muncă calificate, concurența și lipsa cererii”, conform sondajului BNR, in care se mai arata:

Revenirea economică consemnată de la data ultimului sondaj este pusă în evidență de evaluările companiilor nefinanciare, care consideră într-o mai mică proporție că situația economică generală sau sectorială s-a deteriorat.

Încrederea companiilor nefinanciare în sistemul bancar autohton este preponderent moderată. Cea mai scăzută încredere în sectorul bancar o au IMM, în timp ce corporațiile se situează la polul opus, acestea raportând în proporție de 36 la sută o încredere ridicată sau foarte ridicată.

▪ Ratele fixe de dobândă reprezintă tipul de rată a dobânzii pentru care au optat sau ar opta cele mai multe întreprinderi pentru finanțarea de la bănci sau instituții financiare nebancare.

▪ Cele mai multe companii (70 la sută) declară că nu ar fi afectate de modificarea dobânzilor la lei, în timp ce circa 5 la sută dintre companii sunt deja afectate de nivelul ratelor dobânzii.

▪ Circa 24 la sută dintre companii au expuneri la riscul valutar, însă nu utilizează nicio metodă de acoperire a acestuia. Mai puțin de 1 la sută dintre firme utilizează instrumente derivate de tipul contractelor forward, futures, opțiuni sau swap și 10 la sută în cazul companiilor importatoare și exportatoare.

▪ Referitor la așteptările cu privire la evoluția cursului de schimb al monedei naționale față de euro în următoarele 6 luni, majoritatea companiilor nefinanciare previzionează creșterea într-o anumită măsură a cursului de schimb.

▪ Cele mai multe companii autohtone (62 la sută) nu au luat nicio măsură în ceea ce privește riscurile climatice, procentul reducându-se la 34 la sută în cazul corporațiilor, probabil pe fondul unei culturi organizaționale mai dezvoltate și al unui grad de conștientizare mai ridicat.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Opinie

Creditare iresponsabila promovata de un broker

„Stiai ca poti sa iei un card de credit chiar daca ai gradul de indatorare depasit? Te ajutam cu un card de credit chiar daca banca ti-a spus ca ai... detalii

Inflatia este si consecinta cresterii salariilor

Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guveatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024.Seceta puteica, oferta insuficienta de produse alimentare si... detalii

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale.Mai exact, ING... detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati.Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay.Platile instant (care se fac in... detalii