acf
domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init
action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/u101083808/domains/gxo-global.ro/public_html/subdomains/bancherul/wp-includes/functions.php on line 6121Bancile sunt nevoite sa adopte tot mai multe masuri pentru prevenirea fraudelor online, care s-au raspandit profitand de dezvoltarea retelelor sociale online, inteligentei artificiale, digitalizarea serviciilor bancare si transferurile instant.
Oamenii sunt mult mai usor de pacalit pe telefon decat in realitate, pentru ca e tot mai greu sa-ti dai seama ce e adevarat sau contrafacut (fake) pe retelele sociale sau pe site-uri.
Personale celebre precum Mugur Isarescu, guveanti sau actori apar in clipuri contrafacute, cu recomandari de investitii in criptomonede sau actiuni, cu promisiunea unor castiguri fabuloase, peste noapte, in site-uri de inteet care imita site-urile de stiri sau pe cele al unor companii cunoscute, precum Hidroelectrica.
Naivi inrobiti de lacomie transfera bani, instant, unor persoane necunoscute, cu nume false, care se prezinta drept brokeri sau consultanti financiari pentru firme de investitii cu nume asemanatoare cu unele cunoscute, dar care sunt niste escroci.
Mai mult, unii oameni isi descarca in telefoane aplicatii recomandate de acei escroci, precum Anydesk, cu care acestia preiau controlul telefonului si reusesc sa fure banii din conturi sau chiar sa faca credit online in locul celor pacaliti.
Sa vedem insa ce fac bancile pentru a preveni astfel de situatii.
Ionuț Chiriac – Chapter Lead Customer Jouey, divizia Payments la ING Bank:
• Au fost introduse sisteme de monitorizare și detectare a fraudelor
• La nivelul canalelor de inteet banking, autentificarea și autorizarea tranzacțiilor se face doar cu autorizarea strictă a utilizatorului SCA (Strong Customer Authentication).
• Serviciul afișare nume beneficiar (SANB), lansat inițial de ING pentru clienții săi și adoptat ulterior la nivelul sistemului bancar, a fost dezvoltat pentru a afișa numele real al deținătorului contului pentru diminuarea riscurilor de fraudă.
• Noile produse ce vin ca servicii peste plățile Instant (vorbim aici de RoPay) au fost concepute de la bun început sa elimine pe cât posibil cât mai multe metode de frauda. Și la această nouă schemă este prezentat numele real al deținătorului contului.
• Sunt discuții, și sperăm să se materializeze cât mai rapid în contextul în care BNR susține inițiativa, să se dezvolte un sistem de antifraudă la nivel național care să acopere scenarii de fraudă pe care băncile la nivel individual nu le pot detecta.
Mai trebuie adaugat ca unele banci au plafonat si valoarea platilor instant, pentru prevenirea fraudelor online.
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii
BT Pay pentru persoanele fizice si BT Go pentru firme si alte persoane juridice vor ramane singurele aplicatii ale Bancii Transilvania, care vor inlocui NeoBT si BT24, conform unei informatii... detalii
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaÈ›iuni în valoare de 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune de Titluri Eligibile Senior NepreferenÈ›iale, destinate încadrării ca... detalii