Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the acf domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/u101083808/domains/gxo-global.ro/public_html/subdomains/bancherul/wp-includes/functions.php on line 6121
BNR s-a batut si azi „agresiv” cu speculatorii in apararea leului, cursul scazand sub 4,5 lei/1 euro – Bancherul

BNR s-a batut si azi „agresiv” cu speculatorii in apararea leului, cursul scazand sub 4,5 lei/1 euro

Autor:

Bancherul.ro
2014-01-31 17:20

BNR s-a batut si azi “agresiv” cu speculatorii care incearca sa profite de turbulentele de pe pietele emergente pentru a apara leul, cursul scazand sub 4,5 lei pentru un euro, in timp ce zlotul polonez a scazut cu 2,7% in aceasta saptamana si cu 6,1% de la inceputul anului, forintul maghiar s-a prabusit cu 3,8% in aceasta saptamana si cu 6,6% de la inceputul anului iar lira turceasca a revenit aproape de valoarea record de marti, inainte ca banca centrala a Turciei sa dubleze dobanda de politica monetara pentru a evita o criza a cursului.

BNR a anuntat astazi un curs oficial de 4,4978 lei/1euro, care este un nou minim al ultimelor trei săptămâni, ceea ce înseamnă o apreciere de 1% pe parcursul ultimelor patru zile, contrar tendintei monedelor din regiune, care s-au depreciat.

“Aşa cum anticipam, banca centrală a continuat să intervină agresiv în apărarea leului ieri, cu volumele tranzacţionate ieri aproape de maximul record şi moneda locală întărindu-se împotriva tendinţei regionale până la 4,51/euro (…) Credem că acţiunile recente sugerează că banca este determinată să descurajeze poziţiile speculative împotriva leului. Cum moneda locală s-a apreciat până dincolo de 4,50/euro în această dimineaţă pentru prima dată de la decizia BNR din 8 ianuarie (de reducere a ratei dobânzii de politică monetară la 3,75% pe an – n.r.), este foarte probabil ca mişcarea să fi fost indusă şi de închiderea unor poziţii ce erau împortiva leului, evoluţii care ne aşteptăm să continue”, afirmă analiştii ING Bank într-o notă transmisă vineri dimineaţă.

“Întărirea leului pe fondul presupuselor intervenţii valutare oficiale a avut un cost însă, ratele pe termen scurt urcând ieri cu circa 200pb (2 puncte procetuale – n.r.) şi adăugând încă 150pb (1,5 puncte procentuale – n.r.) la creşteri astăzi, până în jurul a 5% pentru ON (plasamente pe termen de o zi – n.r.). În vreme ce nu credem că surplusul de lichiditate semnificativ a fost epuizat de acţiunile BNR din piaţa valutară din ianuarie, aşteptăm datele de rezerve valutare de luni şi datele de lichiditate interbancară de joi pentru a estima dimensiunea impactului asupra condiţiilor de lichiditate”, mai spun analiştii ING Bank.

Criza cursului din Turcia continua

Atitudinea agresiva a BNR pe piata valutara are loc in conditiile in care criza cursului valutar din Turcia continua, in ciuda faptului ca banca centrala din aceasta tara a majorat semnificativ dobanda de politica monetara, cu 5 puncte procentuale, in cadrul unei sedinte de urgenta, desfasurata marti noaptea.

Ulterior, lira s-a apreciat, insa in ultimele zile si-a reluat deprecierea, ajungand astazi la 2,2735 lire pentru un dolar, nu departe de recordul de marti, cand urcase la 2,39 lire, transmite Reuters. Agentia citeaza un dealer local care sustine ca atat populatia cat si firmele continua sa cumpere valuta, neavand incredere in revenirea lirei.

Detinerile de valuta ale populatiei au crescut cu 2% in ultima saptamana si cu 13% in acest an, la 122 miliarde dolari, potrivit datelor bancii centrale, ceea ce inseamna ca lumea nu vinde valuta pentru a profita de deprecierea lirei, asa cum au procedat in trecut.

BNR a intervenit cu o jumate de miliard de euro in aceasta luna pe piata valutara pentru a apara moneda nationala afectata de contagiunea turbulentelor de pe pietele emergente, cauzata de instabilitatea politica din tari precum Turcia si Ucraina, dar si de programul Fed-ului american de reducere a stimulilor fiscali, estimeaza economistii ING.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

Clientii OTP Bank vor fi preluati de Banca Transilvania, din 28 februarie 2025

AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii

Postasii au POS-uri pentru plata cu cardul a facturilor sau taxelor

PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii

BT Pay si BT Go raman singurele aplicatii ale Bancii Transilvania

BT Pay pentru persoanele fizice si BT Go pentru firme si alte persoane juridice vor ramane singurele aplicatii ale Bancii Transilvania, care vor inlocui NeoBT si BT24, conform unei informatii... detalii

CEC Bank imprumuta inca 300 milioane euro prin emiterea de obligatiuni

CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaÈ›iuni în valoare de 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune de Titluri Eligibile Senior NepreferenÈ›iale, destinate încadrării ca... detalii