Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the acf domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/u101083808/domains/gxo-global.ro/public_html/subdomains/bancherul/wp-includes/functions.php on line 6121
De ce trateaza BNR atat de iresponsabil criza bancilor cipriote din Romania?! – Bancherul

De ce trateaza BNR atat de iresponsabil criza bancilor cipriote din Romania?!

Autor:

Bancherul.ro
2013-04-01 17:28

BNR este pe punctul de a se confrunta cu prima criza bancara reala din Romania ultimilor ani, odata cu inchiderea sucursalei Bank of Cyprus, fenomen de a carui gravitate pare a nu fi constienta.

Dovada stau si ultimele declaratii ale reprezentantilor de frunte ai BNR: mai intai economistul-sef Valentin Lazea a spus ca nu ar trebui sa ne tinem in banci depozite de peste 100.000 de euro, dupa nationalizarea lor din Cipru.

In incercarea de a-l apara, seful sau, Mugur Isarescu, a facut-o si mai lata, declarand ca unii deponenti au inceput sa-si sparga deja depozitele. Fireste ca acestia nu pot fi decat deponentii la cele doua banci cipriote.
“Nu este un motiv de spargere a depozitelor. În cursul dimineţii am primit ştiri că unii au început să-şi scadă depozitele, dacă au mai mult de 100.000 de euro e treaba lor”, a spus Isărescu.

In acelasi timp a aparut si declaratia vicepresedintelui Raiffeisen Bank, James Stuart, citat astfel de presa:
“În ultimele 10 zile am văzut, şi sunt sigur că şi alte bănci de aici, depozite venind de la alte bănci, fie că sunt bănci cipriote sau greceşti sau alte bănci. Mesajul pe care îl primim este că oamenii caută bănci sigure să îşi plaseze banii. Cred că numele jocului acum este «siguranţa banilor tăi». Vrei să dormi bine noaptea. Este o chestiune de încredere. Atunci când vezi ce se întâmplă într-o ţară precum Cipru, te gândeşti să îţi muţi banii unde ai o siguranţă.”

Nu a fost presa care a lansat speculatii iresponsabile, cum adesea acuza autoritatile, ci insasi reprezentantii BNR si ai bancilor s-au lansat in declaratii iresponsabile in cadrul unor conferinte care altfel nu ar fi folosit probabil la nimic.

A urmat apoi stirea-soc din aceasta dimineata, cu decizia de inchidere a Bank of Cyprus, motivul oficial fiind acela de “identificare a unei solutii de vanzare a bancii”. Este clar ca banca a trebuit inchisa pentru ca deponentii, in majoritate companii mari, au dat probabil navala sa-si retraga depozitele.

Pentru ca, dupa cum au declarat reprezentantii BNR, banca era solvabila si nu avea probleme de functionare.

Si mai avem o banca cipriota in Romania, Marfin Bank, cu statut de persoana juridica romana, supravegheata asadar de BNR, ce ar putea-o pati la fel, in urma efectului de contagiune.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Opinie

Creditare iresponsabila promovata de un broker

„Stiai ca poti sa iei un card de credit chiar daca ai gradul de indatorare depasit? Te ajutam cu un card de credit chiar daca banca ti-a spus ca ai... detalii

Inflatia este si consecinta cresterii salariilor

Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guveatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024.Seceta puteica, oferta insuficienta de produse alimentare si... detalii

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale.Mai exact, ING... detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati.Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay.Platile instant (care se fac in... detalii