acf
domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init
action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/u101083808/domains/gxo-global.ro/public_html/subdomains/bancherul/wp-includes/functions.php on line 6121Banca Romaneasca a initiat, prin covoncarea Adunarii Generale a Actionarilor (AGA), procedurile legale de schimbare in acte a noului proprietar al bancii grecesti, Eximbank, ceea ce inseamna ca grecii au primit cele 314 milioane de euro, dupa cum au anuntat, in schimbul vanzarii bancii.
Eximbank nu vea sa spuna insa care a fost pretul exact platit National Bank of Greece (NBG) pentru Banca Romaneasca, cand s-a achitat suma si din ce resurse. “Nu comentam”, este raspunsul reprezentantilor Eximbank.
De ce s-a creat aceasta atmosfera de mister si incertitudine? Probabil in urma declaratiilor noului premier, Ludovic Orban, si a noului ministru al Finantelor, Florin Citu, care si-au exprimat indoiala cu privire la oportunitatea acestei tranzactii, initiata de fostul guvern PSD.
Noul ministru al Finantelor a declarat ca urmeaza sa ia in aceasta luna o decizie privind tranzactia Eximbank-Banca Romaneasca, probabil fara sa stie ca Eximbank a platit deja NBG pretul pentru preluarea Bancii Romanesti, din moment ce au fost demarate procedurile legale de schimbare a proprietarului. (vezi aici detalii)
Ceea ce inseamna ca un eventual refuz din partea noului ministru al Finantelor ar veni prea tarziu.
Oricum, preluarea Bancii Romanesti de catre Eximbank este una avantajoasa pentru statul roman, in conditiile in care pretul achitat, cel comunicat de NBG, de 314 milioane euro, este inca o data mai mic decat suma care urma sa fie platita de OTP Bank, 650 milioane euro, daca nu s-ar fi impiedicat de BNR.
De asemenea, preluarea Bancii Romanesti va fi profitabila pentru Eximbank, fiind vorba de o tranzactie “cu discount” (fire sale), ceea ce inseamna ca vanzatorul este intr-o pozitie de negociere inferioara, din cauza nevoii de a vinde, din diverse motive, cum a fost si cazul bancilor Volksbank, Millennium Bank sau Bancpost.
In urma acestor tranzactii, cumparatorii au avut de castigat, ceea ce inseamna ca au preluat active si capital social cu valori mai mari decat pretul achitat.
De aceea si pretul tranzactiei Eximbank-Banca Romaneasca este sub valoarea liniilor de credit si a capitalului social detinut de Banca Romaneasca, de 353 milioane euro in total, mai exact de 314 milioane euro, dupa cum anuntat NBG.
La o valoare de achizitie de 314 milioane euro, tranzactia este foarte profitabila pentru cumparator, dat fiind ca pretul platit este de cinci ori mai mic decat valoarea activelor Bancii Romanesti (1,424 miliarde euro) si a capitalului social (175 milioane euro) detinute de aceasta, in total aproape 1,6 miliarde euro.
Pretul platit este avantajos si daca luam in calcul activul net al bancii, de 251 milioane euro (diferenta dintre active si datorii), plus capitalurile proprii (135 milioane euro), in total 366 milioane euro.
Pana la urma, este mai bine ca statul roman, nu cel maghiar, care controleaza OTP Bank, sa fie proprietarul Bancii Romanesti, daca alte banci private nu s-au inghesuit, este opinia Bancherul.ro.
„Stiai ca poti sa iei un card de credit chiar daca ai gradul de indatorare depasit? Te ajutam cu un card de credit chiar daca banca ti-a spus ca ai... detalii
Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guveatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024.Seceta puteica, oferta insuficienta de produse alimentare si... detalii
ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale.Mai exact, ING... detalii
Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati.Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay.Platile instant (care se fac in... detalii