Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the acf domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/u101083808/domains/gxo-global.ro/public_html/subdomains/bancherul/wp-includes/functions.php on line 6121
Indicatorii sistemului bancar in T1 2019: profit ridicat, dar activele cresc sub nivelul PIB – Bancherul

Indicatorii sistemului bancar in T1 2019: profit ridicat, dar activele cresc sub nivelul PIB

Autor:

Bancherul.ro
2019-06-02 22:07

Sistemul bancar a inregistrat in primul trimestru din 2019 un profit net de 1,809 miliarde lei, un nou nivel record, usor mai ridicat fata de nivelul din acelasi interval al anului precedent, cand s-a ridicat la 1,767 miliarde lei, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Profitul ridicat al sistemului bancar se datoreaza, pe de o parte, nivelului foarte redus al riscului de credit (pierderile aferente creditelor neperformante), dupa ce in anii precedenti bancile si-au curatat bilanturile de creditele neperformante cauzate de criza din 2008, iar pe de alta parte unei marje de profit ridicate, datorate cresterii dobanzilor la credite si mentinerea la niveluri scazute a dobanzilor la depozite.

Cu toate acestea, indicatorii de profitabilitate sunt in usoara scadere: rentabilitatea activelor (ROA) a fost 1,60% in T1 2019, in declin de la 1,65% in T1 2018, in timp ce rentabilitatea capitalurilor (ROE) a coborat substantial, la 11,49%, de la 15,45%.

Din totalul celor 34 de institutii de credit, 24 au avut profit cumulat de 1,845 miliarde lei, in timp ce 10 banci au suferit pierderi de 35,5 milioane lei.

In primul trimestru al anului trecut, numarul bancilor cu profit a fost mai mic (22), iar a celor cu pierderi mai mare (14).

De asemenea, rata rentabilitatii activitatii de baza a scazut la 167% in primul trimestru al acestui an, de la 178% in anul precedent.

Pe de alta parte, activele nete ale sistemului bancar, majoritatea fiind reprezentate de credite, continua sa avanseze mai incet decat Produsul Intern Brut (PIB), astfel ca gradul de intermediere financiara, cel mai scazut din Europa, continua sa sufere.

Pe parcursul ultimului an, in perioada martie 2018 – martie 2019, activele sistemului bancar au crescut cu 4,6%, echivalentul a 20,1 miliarde lei, sub ritmul de crestere a PIB-ului, de 5%.

Raportul credite/depozite a crescut in martie 2019 la 74,8%, de la 73,64% la finalul lui 2018.

Rata creditelor neperformante a scazut la 4,90% in martie 2019, de la 6,16% in martie 2018 si 4,96% in decembrie 2018.

Solvabilitatea sectorului bancar s-a diminuat cu aproape un punct fata de finalul anului trecut, de la 20,71% in decembrie 2018 la 19,98% in martie 2019.

Numarul unitatilor bancare si a angajatilor s-a stabilizat, ba chiar a crescut usor, in primul trimestru, dupa ajustarea de anul trecut, cauzata in principal de preluarea Bancpost de catre Banca Transilvania si a Piraeus Bank de fondul de investitii J.C. Flowers, care a redenumit-o First Bank.

Astfel, la finalul lunii martie 2019 erau 4.350 de unitati bancare in Romania, cu 9 mai multe decat la finalul lui 2018, cand erau 4.341.

Si numarul angajatilor din sistemul bancar s-a stabilizat la un total de 53.754 de salariati in martie 2019, cu 17 mai multi decat in decembrie 2018, cand erau 53.737 de persoane.

 

Comentarii

MARIANA

IN ATENTIA DOMNULUI DIRECTOR FLORIN BALCAN

Buna ziua, sunt client provident si mai bine de 2 luni incerc sa intru in audienta la domnul director , dar ma lovesc de refuzuri din partea angajatilor provident.Am trimis mail am asteptat peste 30 de zile si a fost respinsa.Am sunat la provident cu nr de inregistrare nu am primit nici un raspuns.Astept un raspuns favorabil.Multumesc!

Vasile Coman - Bancherul.ro

audienta Provident

Stimata doamna, va rog sa ma contactati la tel 0723292899 sau la email: vasile.coman@bancherul.ro, pentru a va ajuta sa obtineti o audienta la domnul Florin Balcan, seful Provident, in vederea rezolvarii problemei dumneavoastra.

teodorescu gheorghe

audienta director Florin Balcan

Am facut foarte multe solicitarii de primire in audienta dar fara raspuns si telefonic si pe mail dar degeaba

teodorescu gheorghe

audienta director Florin Balcan

Am facut foarte multe solicitarii de primire in audienta dar fara raspuns si telefonic si pe mail dar degeaba

Ducan tudorel

Bani care au fost virați pe plus

Domnule director am făcut o refinațare și sau întrodus mai muti bani decît datorăm către Provident am făcut solicitare de rambursare credit pe plus dar operatori luat în rîs cum fac să-mi recuperez bani mei colaborez cu Provident de 2 ani e o rușine Petru o companie așa de mare sa nu-mi de-a bani va rog să luați măsuri

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii