acf
domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init
action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/u101083808/domains/gxo-global.ro/public_html/subdomains/bancherul/wp-includes/functions.php on line 6121Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, continua balacareala cu cativa economisti, precum Lucian Isar sau Florin Citu, desi criticile acestora la adresa guvernatorului si BNR sunt lipsite de credibilitate, intrucat sunt subiective, extremiste si nefondate, fiind promovate de publicatii si televiziuni cu o integritate, reputatie si profesionalism indoielnice.
Desi nimeni nu ar trebui sa se coboare la acest nivel, cu atat mai putin guvernatorul unei banci centrale, Mugur Isarescu continua sa faca aluzii la criticii sai necredibili, chiar intr-un discurs public sustinut astazi la Academia de Studii Economice (ASE).
Astfel, Isarescu s-a plans de existenta in spatiul public a unor informatii “inadecvate, înșelătoare sau insinuante, croite după calapodul teoriei conspirației, stimulate în interesul manipulării”.
Isarescu a facut chiar si aluzii la unii economisti, cunoscuti ca vehementi critici ai BNR si ai guvernatorului, precum Lucian Isar sau Florin Citu, pe care i-a mai criticat si in cadrul conferintelor de presa de la BNR:
“Mediul academic este jenat de pretenția cuiva că titlul de economist justifică prestația intelectuală flagrant precară”, a spus guvernatorul.
Isarescu a facut o “invitație spre dialog, dar un dialog onest, onorabil, bazat pe argumente fundamentate și pe bun simț.”
Mugur Isarescu:
“Dacă nu vorbim corect economic, în sensul de a susține o idee în repere bine păstrate logic, cu argumente demonstrate ca adevărate, întemeiate pe o cauză reală și având legătură cu o soluție utilă, perturbăm activitatea, anulăm eficiența, suntem dușmanii economiei ca acțiune rațională și ca știință cu metodă clară. În plus, explicarea corectă a faptelor economice ne ferește de opinii publice inadecvate, înșelătoare sau insinuante, croite după calapodul teoriei conspirației, stimulate în interesul manipulării. Ceea ce spun acum nu este o invitație spre dogmatism, ci spre dialog, dar un dialog onest, onorabil, bazat pe argumente fundamentate și pe bun simț.”
Guvernatorul a mai declarat urmatoarele:
“Noi, cei care lucrăm și în economia practică, știm prea bine ce importante sunt analizele bazate pe informații de calitate. Și ce mari riscuri decizionale ne asumăm în absența acestora. Mai cu seamă că nu puține au fost ocaziile în care am putut să observăm ce înseamnă climatul social în care abundă dezbaterile axate pe probleme marginale și în care se exagerează cu abordările emoționale sau se ocolește discursul economic rațional.
Mediul academic însuși pare jenat de astfel de excese, și nu este deloc de neînțeles de ce acest mediu s-a retras din rolul instanței care sancționează analizele fără acoperire științifică; sau pretenția cuiva că titlul de economist justifică prestația intelectuală flagrant precară.
În acest context simt nevoia să spun tranșant, azi, că în economie hotărâtoare sunt trei coordonate: 1) informațiile de calitate, corect și continuu produse; 2) comunicarea publică în forme raționale, la obiect; 3) viziunea coerentă în care ideile sunt utilizate în proiecte concrete. Apreciez ce face Academia de Studii Economice pentru a respecta aceste trei coordonate și încurajez eforturile conducerii în această direcție.
Desigur, mi-aș dori ca universitatea noastră să fie mai prezentă în dezbaterile publice pe teme economice, să dea adevăratul ton profesional în comunicarea ideilor științifice. Cunosc intențiile domnului rector și ale domnului președinte al Senatului și vreau să reafirm întregul sprijin al specialiștilor BNR pentru a pune bazele unor programe de pregătire a comunicatorilor din mediul academic.
ASE are un potențial de expertiză și credibilitate care poate să asigure fondul dezbaterii publice privind economia. Se cuvine, desigur, să adăugăm capacitatea de a comunica ideile economice. Eu văd esențială această misiune, dacă vrem să crească nivelul profesional și utilitatea ideilor economice vehiculate în spațiul public.”
Vezi aici discursul integral al lui Mugur Isarescu.
„Stiai ca poti sa iei un card de credit chiar daca ai gradul de indatorare depasit? Te ajutam cu un card de credit chiar daca banca ti-a spus ca ai... detalii
Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guveatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024.Seceta puteica, oferta insuficienta de produse alimentare si... detalii
ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale.Mai exact, ING... detalii
Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati.Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay.Platile instant (care se fac in... detalii