Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the acf domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/u101083808/domains/gxo-global.ro/public_html/subdomains/bancherul/wp-includes/functions.php on line 6121
Romania este singurul stat din regiune care si-a majorat datoria publica in 2019 – Bancherul

Romania este singurul stat din regiune care si-a majorat datoria publica in 2019

Autor:

Dan Palangean
2020-04-25 09:56

România este singurul stat din regiune care și-a majorat datoria publică pe parcursul anului trecut, de la 34,7% în T4 2018 până la 35,2% în T4 2019.

Bulgaria și Croația, candidate la adoptarea euro într-un orizont de timp relativ scurt și Cehia, care are PIB-ul și datoria publică similară cu ale noastre ca mărime, au performat spre o diminuare cu două procente.

Polonia, cea mai apropiată de noi ca dimensiune și structură a economiei, s-a apropiat de o diminuare cu trei procente iar Ungaria, sub imboldul de a coborî sub ștacheta fixată la 60% din PIB s-a ajustat cu aproape patru procente.

De reținut, acestea două din urmă sunt cele care ne aduc printre cele mai mari deficite în relațiile comerciale.

Fără a mai intra în multe detalii, ar trebui să reținem că 24 de state din cele 27 membre UE și-au redus în 2019 datoria publică, semnalul dat de Germania, care și-a redus sistematic și substanțial nivelul acestui indicator de la 75,3% la începutul lui 2015 până sub pragul de 60% la finele anului trecut fiind luat foarte în serios.

Cu alte cuvinte, forțarea consumului la noi peste posibilitățile date de producția internă a condus indirect la achitarea unei părți semnificative din datoria externă a unor țări foste colege de bloc socialist cu banii consumatorilor români.

Situația arată că, dacă tot ții morțiș să reinventezi roata pe bază de „wage-led growth” ar fi bine să fii atent să nu iasă „pătrată”.

Astfel, țările care au fost mai moderate cu politica salarială și pensiile au chivernisit mai bine banii și se află într-o postură mai avantajoasă acum, la prelungirea pe termen încă nedefinit a crizei pandemice.

Cum s-ar spune „așa cum îți așterni, așa dormi”. Doar că noi am dormit înainte de criză și acum ne-am deșteptat cam târziu.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analize economice

România, „lanterna roșie” a cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare în UE

România a înregistrat È™i în anul 2023 cea mai scăzută pondere în PIB a cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare din UE, potrivit datelor comunicate de Eurostat.Cu un procentaj de 0,52%, în condiÈ›iile... detalii

Deficitul contului curent, peste 24 miliarde euro după primele zece luni

Contul curent al balanÈ›ei de plăți a înregistrat pe primele zece luni din 2024 un deficit de 24,21 miliarde euro, cu 31% mai mare față de aceeaÈ™i perioadă a anului... detalii

Deficit comercial record în octombrie 2024

Exporturile României au fost în octombrie 2024 de 8,45 miliarde euro (+0,5% față de aceeaÈ™i lună a anului anterior), în timp ce importurile au urcat la valoarea de 12,17 miliarde... detalii

Productivitatea în comerț, peste cea din industrie

Productivitatea muncii în comerÈ› s-a situat peste productivitatea muncii în industrie anul trecut, potrivit datelor publicate de INS.Raportarea valorii adăugate brute obÈ›inute pe tipuri principale de activități la numărul de... detalii