acf
domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init
action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/u101083808/domains/gxo-global.ro/public_html/subdomains/bancherul/wp-includes/functions.php on line 6121Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, considera ca inegalitatea claselor sociale din Romania, mai mare decat in alte tari din zona, este cauza politicii eronate a celor care au condus tara si care considera ca economia poate creste chiar daca saracii o duc prost.
“Cred că una din erorile fundamentale ale elitelor româneşti în tot parcursul istoriei moderne a fost ideea că soarta celor mulţi şi nevoiaşi este irelevantă pentru dezvoltarea economică. Cu alte cuvinte că se poate dezvolta România chiar dacă talpa ţării o duce prost. Ce vedem în capitalismul românesc post 1989 nu aduce nimic nou sub soare. Faptul că inegalitatea a crescut aşa cum se arată în lucrare şi că, în 2009, coeficientul Gini a ajuns la 30,6%, o cifră încă nu extrem de mare, dar mult mai mare decât a Slovaciei, Sloveniei sau a altor ţări din zonă nu vine decât să ilustreze acest lucru”, a declarat Valentin Lazea, citat de Agerpres, precizând că vorbeşte în nume personal.
El a exemplificat acest dispreţ sau dezinteres al elitelor pentru ‘talpa ţării’ prin patru politici care nu au ţinut cont deloc după 1990 de ceea ce întâmpla pentru ‘talpa ţării’.
‘Un prim exemplu eliminarea repartiţiilor obligatorii la ţară a profesorilor şi medicilor. Era clar din secunda doi că dacă nu faci o anumită formă de a trimite la ţară profesori şi medici, ţara în 20-30 de ani se va depopula, mă refer la provincia, satul românesc, lucru pe care îl vedem şi care nu ar trebui să mire pe nimeni’, a spus Valentin Lazea.
Al doilea exemplu oferit de Lazea este cel al pensiilor ocupaţionale, sistem care prinsese avânt la sfârşitul anilor 90, prin care o serie de categorii profesionale au dorit să îşi facă sistemul lor de pensii, ‘necontribuind la oala comună’ . Potrivit sursei citate, acum s-a mai domolit această modă, ‘dar nu denotă decât acelaşi dispreţ, dezinteres faţă de soarta comună’.
‘Al treilea exemplu este taxarea cu cotă unică, care deşi fără doar şi poate microeconomic a fost un plus, impozitarea cu cota unică a servit întreprinderilor, din punct de vedere macroeconomic a fost un mare minus, cel puţin pentru că a fost o măsură prociclică şi a adăgat gaz pe foc în perioada în care economia şi aşa era în fierbere şi de ce să nu o spunem şi social a fost un mare minus. Dacă punem în balanţă plusul microeconomic cu minusurile macroeconomic şi minusul social obţinem un minus’, a spus Lazea. România a adoptat cota unică de impozitare de 16% în 2005.
Al patrulea exemplu oferit de acesta este cel al neglijării dezvoltării căilor ferate, economistul-şef al băncii centrale declarând că populaţia nu mai călătoreşte cu trenul şi atunci 95% din resurse se duc către autostrăzi şi 5% duc spre CFR.
Valentin Lazea a declarat de asemenea că şi ‘talpa ţării’ a fost la rândul său interesată de rente atunci când s-a putut.
‘Dar şi talpa ţării caută rente şi răspunsul politicilor la această nepăsare a fost prin politici populiste şi vă dau trei exemple. Preţul scăzut al utilităţilor, al energiei electrice şi gazelor pentru toată lumea, şi pentru cei care îşi pot permite să plătească şi pentru…deci salvăm săracii cu un preţ mic la gaze pentru toată lumea. Reduce cu ceva decalajul dintre bogaţi şi săraci această politică? Cu o politică populistă nu am rezolvat problema, ba chiar am o risipă de resurse’, a declarat Lazea.
Un alt exemplu oferit în acest sens este cel al alocaţiilor pentru copii pentru toate familiile şi pentru cei care îşi pot permite şi pentru cei care nu îşi pot permite şi care este o risipă de resurse care nu reduce decalajul. Al treilea exemplu este cel al abonamentelor gratuite pe căile ferate pentru toţi pensionarii, şi pentru aceia care nu circulă sau care îşi pot permite să plătească.
„Stiai ca poti sa iei un card de credit chiar daca ai gradul de indatorare depasit? Te ajutam cu un card de credit chiar daca banca ti-a spus ca ai... detalii
Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guveatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024.Seceta puteica, oferta insuficienta de produse alimentare si... detalii
ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale.Mai exact, ING... detalii
Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati.Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay.Platile instant (care se fac in... detalii