Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the acf domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/u101083808/domains/gxo-global.ro/public_html/subdomains/bancherul/wp-includes/functions.php on line 6121
Prognozele privind cursul de shimb, dobanzile, inflatia si PIB-ul pentru 2016 – Bancherul

Prognozele privind cursul de shimb, dobanzile, inflatia si PIB-ul pentru 2016

Autor:

Bancherul.ro
2016-01-02 21:58

Anul 2016 se prefigureaza a fi unul stabil, cu indicatori financiari putin schimbati fata de anul trecut sau chiar mai buni. Astfel, conform prognozelor economistilor a patru banci (BCR, BT, Raiffeisen si ING), economia ar putea avea o crestere mai mare decat in acest an, estimata intre 3,8% si 5,1% pe an, in timp ce cursul euro/leu este estimat sa scada chiar la 4,30 lei pentru un euro.

Cresterea PIB-ului: intre 3,8% si 5,1%

PIB-ul este asteptat sa creasca mai mult in acest an fata de cel precedent, in conditiile mentinerii consumului privat la niveluri ridicate, pe fondul reducerii TVA-ului de la 24% la 20%, precum si a relansarii investitiilor private, precum si cele publice.

Prognozele de crestere economica pentru 2015 sunt in jurul a 4% insa exista si unele foarte optimiste, precum cele ale Bancii Transilvania, care se asteapta la o accelerare a economiei la 5,1%.

Cursul euro/leu: 4,3 – 4,45 lei pentru un euro

In privinta cursului de schimb, toti economistii bancilor considera ca in 2016 acesta se va aprecia fata de nivelul din prezent, chiar si pana la 4,3 lei pentru un euro la finalul anului.

De altfel, chiar si anul trecut, in ciuda deprecierii de la finalul anului, cursul nu a depasit limita de sus a asa-zisei zona de echilibru stabilita de catre economisti intre 4,3850 lei si 4,5350 lei pentru 1 euro, pe baza unei marje de depreciere/apreciere de 5%, conform declaratiilor guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Dobanda BNR: intre 1,75 % si 2,5%

In privinta dobanzii de politica monetara, un singur lucru este clar: nu va scadea mai mult decat in prezent, cu toate ca inflatia va cobori si mai mult in primele luni din noul an, in urma reducerii cotei generale de TVA de la 24% la 20%.

In schimb, economistii BCR considera ca exista sanse de majorare a dobanzii BNR la finalul lui 2016, la 2%, in timp ce BT se asteapta chiar la o majorare la 2,5%.

Inflatia scade la -3%, apoi revine la 1,5%

Dupa o scadere a preturilor de pana la -3% in martie, conform prognozelor BNR, inflatia va reveni la 1,5% la finalul anului, conform prognozelor Raiffeisen Bank.

Variatia puternica a indicelui de inflatie se pare ca nu va avea efecte insemnate pe piata financiara, intrucat economistii nu se asteapta la scaderi mari ale dobanzilor sau ale cursului valutar.

ROBOR 3 luni: intre 1,4% si 1,8%

In contextul mentinerii dobanzii de politica monetara si a unui curs stabil, economistii considera ca dobanda de referinta la credite, ROBOR la 3 luni, va ramane la un nivel redus, dar va creste fata de nivelul din prezent, de doar 1% pe an.

Astfel, ROBOR 3 luni este de asteptat sa ajunga la 1,4% sau chiar la 1,8% la finalul lui 2016, conform prognozei ING.

In privinta dobanzii la titlurile de stat pe 10 ani, economistii considera ca va creste de la 3,5% in prezent la 4,2% sau chiar la 4,5%.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Interviu

Contractul de credit e ca un manual de utilizare la care nu te uiti niciodata

Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii

Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva

• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii